Základní školy 2.stupeň

 

Programy pro 2. st. základních škol

 

Aktuální nabídka

 

Dřevo a člověk

 

Čas: 120 min

Místo: Centrum inkluzivního vzdělávání Včelín

Doporučená věková skupina: 6.-8. třída

Zařazení do vzdělávací oblasti: Člověk a příroda, člověk a svět práce

Vzdělávací cíle:

  • žák pojmenuje povolání pracující se dřevem a určí jejich výrobky
  • žák charakterizuje předpoklady k vykonávání jednotlivých povolání
  • žák určí výrobek podle druhu dřeva
  • žák popíše vlastnosti různých druhů dřeva
  • žák dokáže základním způsobem opracovat dřevěný materiál.

Různé druhy dřeva mají různé vlastnosti - vůni, barvu, tvrdost. Podle toho je člověk využívá odlišnými způsoby. Připomeneme si dnes již méně známá řemesla, prohlédneme si jednotlivé druhy dřeva a přiřadíme k nim odpovídající výrobky. Zamyslíme se, co musí člověk k danému povolání umět, a sami si zkusíme něco malého ze dřeva vyrobit.

 

Vitamíny kolem nás

 

Čas: 120 min

Místo: Centrum inkluzivního vzdělávání Včelín

Doporučená věková skupina: 7.- 9. třída

Zařazení do vzdělávací oblasti: Člověk a příroda, člověk a zdraví

Vzdělávací cíle:

  • Žák vyjmenuje základní složky potravy a vysvětlí jejich význam
  • Žák vysvětlí význam vitamínů pro lidský organismus
  • Žák vyjmenuje základní vitamíny
  • Žák rozdělí vitamíny podle jejich rozpustnosti
  • Žák zná projevy nedostatku vitamínů.

Že má být naše strava pestrá, to jistě všichni slyšeli. Ale proč? Shrneme si význam základních složek potravy a zaměříme se na vitamíny. Kolik vitamínů existuje? Můžeme je nějak rozdělit? A jak nám naše tělo řekne, že nám některý chybí? Při tom všem nám rozhodně nebude chybět pohyb.

 

Cukr a jiná sladidla

 

Čas: 120 min

Místo: Centrum inkluzivního vzdělávání Včelín

Doporučená věková skupina: 7.- 9. třída

Zařazení do vzdělávací oblasti: Člověk a příroda, člověk a zdraví

Vzdělávací cíle:

  • Žák vyjmenuje různé zdroje sladidel
  • Žák popíše postup rafinace cukru
  • Žák vysvětlí význam cukru pro lidský organismus
  • Žák odhadne množství cukru v potravinách
  • Žák navrhne alternativu zdravého sladidla do potravin.

Cukr je běžnou surovinou v každé kuchyni a naše tělo se bez něj neobejde. Odkud se ale bere? Seznámíme se s postupem získávání cukru, porovnáme různá sladidla jako je med či javorový sirup a řekneme si, odkud pochází. Tipneme si, kolik cukru se skrývá v běžných potravinách a zkusíme si připravit zdravé sladké mlsání.

 

Divoké ovoce

 

Čas: 120 min

Místo: ekocentrum

Doporučená věková skupina: 6.- 9. třída

Zařazení do vzdělávací oblasti: Člověk a příroda

Vzdělávací cíle:

  • Žák pozná druhy divokého ovoce
  • Žák rozliší plody jedovatých rostlin od jedlých plodů,
    Žák vysvětlí význam divokých plodů pro člověka
  • Žák porovná vlastnosti kulturního a divokého ovoce.

Kdybychom se ztratili v divočině, dokázali bychom přežít? Příroda je plná plodů, kterých si často ani nevšimneme. Které jsou jedlé a které nám způsobí zdravotní obtíže? A jak je od sebe poznat? Divokým ovocem se necháme inspirovat v kuchyni i v umění.

 

Další programy vhodné pro 2. st. ZŠ zaměřené na volbu povolání naleznete ZDE.