Ochrana evropské přírody

27.07.2015

Vážení přátelé přírody,

již více než 493 000 lidí požaduje, aby Evropská unie chránila přírodu minimálně tak dobře, jako doposud. Nejcenější přírodní lokality, které mají nadnárodní význam, v současnosti Evropská unie chrání prostřednictvím směrnic, které jsou závazné pro legislativu členských států a které po 35 let evropskou přírodu úspěšně chránily.

Evropská komise nyní otevřela ke stávající ochranářské legislativě (směrnicím o ptácích a stanovištích) veřejnou konzultaci, protože různé zájmové skupiny usilují o její oslabení, aby netvořily překážku developerským projektům. Termín ukončení konzultace je do neděle 26. července.

Budou-li směrnice oslabeny, bude velmi těžké přírodu ochránit, a to i v těch nejcennějších oblastech. Nyní jde o to, aby každý občan Evropy dal jasně najevo, že mu na ochraně přírody záleží a že si nepřeje měnit něco, co léta prokazatelně funguje.

Proto prosíme, kdo jste tak ještě neučinili, připojte i vy svůj podpis na https://www.naturealert.eu/cs
 
Všichni pak, šiřte výzvu k podpisu mezi co nejvíce lidí – mezi svoji rodinu, přátele, kolegy – emailem, Facebookem, Twittrem, ústně i jinak. Každý podpis je důležitý! Odkazovat můžete i na názorné video shrnující varovná fakta o úbytku živočišných a rostlinných druhů: https://www.youtube.com/watch?v=C3nrjOiMITU nebo na www.birdlife.cz/naturealert.htm

Zájem o podporu kampaně Klenoty přírody v ohrožení (Nature Alert) je tak veliký, že několikrát došlo k výpadku serveru Evropské komise. Právě proto Komise prodloužila termín ukončení konzultace do neděle 26. července. Je to skvělá zpráva, bezpochyby se (s vaším přispěním) podaří dosáhnout půl milionu podpisů  – čísla, které nemůže brát žádný politik na lehkou váhu.

KAŽDÝ  Z  VÁS  MŮŽE  POMOCI  ZACHRÁNIT  EVROPSKOU  PŘÍRODU! Pokud již pod Nature Alertem Váš podpis je – PŘEMLUVTE ZÍTRA ALESPOŇ JEDNOHO ČLOVĚKA, ABY SE PŘIPOJIL (a v sobotu dalšího a třetího v neděli). Kdyby toto udělali všichni, bude podpisů milion! Takto funguje občanská společnost, každý z nás má možnost být její součástí – JE  DOBRÉ  BÝT U TOHO A NEJSME V TOM SAMI!

Omlouváme se za nevyžádaný mail, ale závažnost tématu si to vyžaduje. Pevně věříme, že tento důvod pochopíte. DĚKUJEME!

Krásné léto plné živoucí přírody přeje,

 

Česká společnost ornitologická
Partner BirdLife International v ČR
www.birdlife.cz