Hromnice na stezce Sochy ve skalách

06.02.2022

Od pátku 28.1.2022 do neděle 6.2.2022 bude možné projít si stezku Sochy ve skalách a vyplnit na ní 8 úkolů zaměřených na svátek Hromnice. Během plnění úkolů se seznámíte s významem svátku Hromnice a s lidovými zvyky a tradicemi, které doprovázely život lidí během celého roku..  Každý procházející, který poctivě splní všech 8 úkolů, bude "hromničně" odměněn.

 

Hromnice, které se slaví 2. února, jsou prvním svátkem jara. V tento den naši předkové dodržovali spoustu zvyků a tradic, na některé z nich se již dávno zapomnělo. Co byste tedy měli na Hromnice dělat a čemu se naopak vyhnout? A proč se říká “Na Hromnice o hodinu více”?

 

Právě v tento den staří Slované uklízeli po zimě svůj domov a stáje. Pálili rovněž posvátné ohně, které měly očistný charakter. Dalším zvykem byl rituál první orby a také návštěva studánek, které se světily, aby po celý rok poskytly dostatek vody. Také naši předkové pomáhali Perunovi 2. února rámusit, aby zahnali zlé duchy. Muži bouchali například kladivem do skály, ženy pak vařečkami do hrnců nebo košťaty do podlahy.

 

Vydejte se cestou do skal a pomozte i vy mocnému bohu hromu zahnat zlé duchy.

 

Začátek a konec trasy: vstupní brána na stezku Sochy ve skalách, dále po žluté turistické značce zpět k ekocentru.

 

Na stezce Vás čeká splnění 8 úkolů, na jejichž zvládnutí budete potřebovat 1 - 2hodiny.