Svatomartinský jarmark

12.11.2016

 

Svatomartinský jarmark, Krůtí hody a Festival řemesel 2016

12. 11. 2016 areál Zátiší Brniště

 

Podralský nadační fond ZOD, ZOD Brniště a.s. a obec Brniště srdečně zvou všechny milovníky tradic, bujarého veselí a dobrého jídla na druhý ročník Svatomartinského jarmarku spojeného s Krůtími hody a Festivalem řemesel. Přijďte si s celou rodinou užít den plný dobré nálady, seznámit se s tradičními řemesly a ochutnat produkty regionálních výrobců.

 

Již v minulosti býval svátek svatého Martina jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Lidé se scházeli s přáteli nad bohatě prostřenými stoly, ochutnávalo se první víno z podzimní sklizně, konaly se poutě a trhy. Děti a hospodáři pak očekávali první sníh, neboť „Martin přijíždí na bílém koni“. V německy mluvících zemích byl neodmyslitelnou součástí oslav také průvod, v jehož čele kráčel svatý Martin na bílém koni. V Brništi jsme pro Vás všechny tyto tradice znovu oživili.

 

Po celý den bude k dispozici chutné občerstvení v podobě krůtích specialit na grilu. Děti pak mohou navštívit tvůrčí dílničky PNF ZOD, ze kterých si odnesou nejeden krásný výrobek, který jim bude připomínat svátek svatého Martina.

 

Součástí celého svatomartinského veselí bude také vyhodnocení soutěže „Dřevosochání Brniště 2016“, která bude probíhat ve dnech 8. – 12.11.2016 v zahradě Ekocentra Brniště a při které se ve svém umění utkají účastníci z Česka i ze zahraničí. Přijďte si prohlédnout úchvatná dřevěná díla zpracovaná na téma „Lidé a řemeslo“ a podpořit svého favorita v boji o „cenu diváků“ svým hlasem!

 

Přijďte do Brniště strávit den plný tradic, dobrého jídla a milých setkání a připomenout si tak jeden z klasických svátečních dnů našich předků.

 

Více informací o programu naleznete ZDE